Nakupte za 1.000 Kč a máte dopravu ZDARMA

Výběrová káva a její definice

Výběrová káva je káva, která musí splňovat řadu kritérií.

 

Důležité je místo, kde se káva pěstuje. Počasí, podnebí i půdní živiny ovlivňují chuťový profil kávy.
Mezi další důležité body výběrové kávě patří způsob sběru plodů kávovníku. Existuje několik možností, jak kávové třešinky z keřů posbírat. Ruční sběr kávy, česání a strojový sběr. Jednoznačně nejlepší způsob je ruční sběr jednotlivých plodů, který sice trvá déle, ale sběrači nepoškodí kávovníky a sbírají vždy jen krásné zdravé a uzrálé plody, jak tomu mnohdy nebývá u ostatních variant sběru.

Sběr výběrové kávy.
Sběrači nepoškodí kávovníky a sbírají vždy jen krásné zdravé a uzrálé plody

Další důležitý bod je způsob zpracování kávy. Mezi nejznámější patří suchá metoda, mokrá metoda a polomokrá metoda.
Po zpracování zelená káva prochází různými testy kvality, hodnocení velikosti a třídění zrn.
Výběrová káva se často pěstuje na malých, odlehlých plantážích. O kávě se vždy dozvíte v jaké nadmořské výšce byla pěstována. Čím vyšší nadmořská výška, tím lepší kvalita zrn, protože díky střídajícím teplotním rozdílům přes den i noc má káva více času na dozrávání třešní.

Kávová plantáž - Minas Gerais - Brazílie
Kávová plantáž – Minas Gerais – Brazílie


A dále aby mohla být káva označená výběrovou, musí projít speciálním hodnocením a dosáhnout vysoké cuppingového scóre. Podle Asociace pro výběrovou kávu (Specialty Coffee Association), se výběrovou může nazývat ta káva, která získá alespoň 80 bodů na 100 bodové stupnici.
Nabídka Speciality káva zde.