Nakupte za 1.000 Kč a máte dopravu ZDARMA

Mokré zpracování (fully-washed, wet-processed) Další způsob zpracování je mnohem náročnější než suchý. ale ve výsledku je z něho získána často mnohem kvalitnější káva. Díky několika postupům během zpracování dochází k výběru opravdu kvalitních zrn velmi šetrným způsobem. Mokry způsob využívají na plantážích pro kvalitnější zrna, zejména pro arabiky. Také proto můžete někdy o arabice slyšet jako o “prané” nebo “myté” kávě. Kávové třešinky jsou nejdříve promývány vodou ve speciálních nádržích. Přitom se oddělují lehké, seschlé a nedozrálé plody od zralých a těžkých plodů. Ihned po promytí ve vodních lázních a selekci se při tomto způsobu zpracování odstraňuje vrchní slupka a část dužiny. Důležité je. aby k oloupání došlo do 24 hodin od sklizně. Později slupka s dužinou přisychá k zrnům a jde odstranit mnohem hůř. Dokonce pak při loupání může dojít k poškození zrn. Kávové plody loupají speciální loupací stroje. Oloupaná zrna putují do dalších nádrží, tzv. kvasných nádrží. U zrn probíhá v kvasných nádržích proces, který nazýváme fermentace. Proces, při němž enzymy uvolňují zbývající lepkavou vrstvu, pokrývající pergamenovou slupku semen, a pergamen samotný. Pergamenová slupka přestává být lepkavá a zrnka na dotek připomínají drsný štěrk. Délka fermentace může trvat až 36 hodin. Ovlivňuje ji sí1a zbytků dužiny a pergamenu, množství mikroorganismů v nádrži a také okolní teplota. Pokud by fermentace trvala moc dlouho, zrna by mohla začít hnít. Pár zrnek pak může zkazit celou várku. Po tomto způsobu zpracování potřebují kávová zrna usušit. Obsahují ještě zhruba 50 procent vlhkosti, tu je třeba snížit, aby se zrna mohla dobře uskladnit a aby neplesnivěla. Zrnka se proto následně asi ‘4 dni suší. Na velkých plantážích zrna suší v sušících strojích horkým vzduchem. Druhou možností je sušení na slunci. Zrna se po zpracování rozmístí na betonové plochy nebo podlahy, stejně jako u suchého způsobu. Je nezbytné je pravidelně obracet, prosychání musí být rovnoměrné, při příliš intenzivním slunci nebo při dešti a v noci se musí zrna zakrývat. Proces zpracování kávy touto metodou je mnohem náročnější, navíc se při něm spotřebuje velké množství vody na promývání. Na jeden kilogram zelené kávy spotřebují zemědělci 130 až 150 litru vody. Nádrže musejí pracovníci každý den důkladně čistit a stále měnit vodu za čistou. Proto si tento způsob zpracování nemohou dovolit na všech plantážích. Kávy z mokrého způsobu zpracováni chutnají velmi svěže, ovocně, květinově a více kysele než kávy zpracované suchou metodou. Tuto chuť ovlivňuje fermentace ve vodě a také to, že se hned na začátku smyje ze zrna část látek po oloupání a promytí.