Nakupte za 1.000 Kč a máte dopravu ZDARMA

Suché zpracování (natural, dry-processed) Tato metoda patří asi mezi ty nejjednodušší a finančně nejméně náročné. Mimo jiné je to i nejstarší metoda zpravování kávy. Zemědělci ihned po sběru rozprostřou kávové zrna na zemi (nebo například na betonových podlahách), a to rovnoměrně tak, aby ke všem mohl stejně vzduch a sluneční paprsky. Působením všech těchto vlivů zrna postupně schnou. Zemědělci musejí plody pravidelně obracet a prohrabávat, aby všechny kávové třešně uschly rovnoměrně. Na noc plody přikrývají, aby se k nim nedostala vlhkost, a zrnka tak nezačala fermentovat. Na některých plantážích provádějí prohrabávání ručně. někde traktorem, jinde třeba za pomoci koňů. Koně patří mezi specialitu na Haiti. Při obracení schnoucích třešinek koně šlapou na zrna a hodně z nich zdeformují. Při prodeji těchto zelených zrn se to nebere jako defekt, ale jako zvláštnost. Průběh sušení trvá až jeden měsíc od utrhnutí plodů z keřů. Na některých plantážích využívají mechanické sušičky, aby proces urychlili. Po usušení přichází na řadu loupání slupek, nejčastěji pomocí loupacích Strojů. Kávová zrnka mají po oloupání ještě jednu z vrstev – pergamen. Zrna dále na plantážích třídí podle velikosti a kvality. Tuto práci zastávají hlavně ženy. Suchá metoda zpracování se používá na méně kvalitní zrna. Zrnka kávy, která farmáři zpracují tímto způsobem, mají silnější a výraznější tělo. Různé látky ze slupky a dužiny totiž během měsíce postupně pronikají do zrnek. V takových kávách najdete například sladké, medové, oříškové, čokoládové chuti. Usušená zrna po vyloupání měsíc až dva odpočívají a poté putují do celého světa. U výběrových káv platí to, že nejčerstvější zrna jsou kvalitnější.